Fullkornslimpa
Sirapslimpa
Sirapslimpa

FULLKORNSLIMPA

En ny favorit hemma hos oss. Härligt god och saftig limpa som jag kom på när jag skulle göra av med lite blandade mjölpåsar som stod i skafferiet. Även mjölkpulver som blandas med vatten användes med det går lika bra med mjölk. Det här matbrödet bakar jag en gång i veckan då brödet snabbt går åt. 

3 limpor,  2 timmar,  Ugn: Varmluft 200 grader


Ingredienser

50 g jäst

7 dl vatten + 1,4 dl mjölkpulver (eller 7 dl standardmjölk)

0,5 dl brun farin

70 g rumsvarmt smör

2 tsk salt

3 dl rågsikt

2 dl ekologiskt rågmjöl

4 dl Grahamsmjöl

4 dl Manitoba Cream eller vetemjöl special

3 dl Vetemjöl special fullkorn


1 ägg till pensling


Tillvägagångssätt:


Smula ner jästen i bunken i hushållsassistenten.

Värm upp mjölken till 37 grader i en kastrull, fingervarmt.

Häll på lite av mjölken och lös upp jästen. Tillsätt resterande mjölk. Starta assistenten och tillsätt rågsikt, brun farin och klicka sen i smöret.

Blanda ihop alla mjölsorter i en bunke och tillsätt lite åt gången i degbunken och låt maskinen gå ca 15 min. Tillsätt saltet mot slutet av knådningen eftersom degen bildar glutentrådar lättare utan saltet. Saltet skyddar och bevarar sedan glutentrådarna.

Ta bort bunken från maskinen och strö över lite mjöl och täck med en handduk. Låt jäsa 45 min. Jag brukar placera min deg i ugnen med bara lampan tänd och luckan stängd. Då jäser det bra.

Lägg sedan degen på ett mjölat bakbord och dela den i tre delar.

Sätt bakplåtspapper i tre formar, lägg i degen i varsin form och täck bröden med handduk och jäs 35 min. Ställ in ugnen på 250 grader. Efter jäsningen, pensla brödet med ägg. Strö gärna lite grovt rågmjöl på brödet, det ser trevligt ut.

Ställ in brödet och sänk värmen till 200 grader. När brödet fått färg, täck med aluminiumfolie så det inte blir för bränt på ytan.

Baka tills brödet får en innertemperatur på 97 grader. Ca 35 min. Stick in termometern i slutet på bakningstiden. Ta ut bröden ur ugnen och formarna och låt dem kallna under bakduk på galler.


Skär upp och njut med bara en klick smör!

Sirapslimpa - arbeta degen i hushållsassistent
Sirapslimpa - häll ut på mjölat bakbord
Sirapslimpa - smörj formarna med olja
Sirapslimpa - jäs i formar

© Copyright. Alla foton tillhör Grafikstudion.com och får ej användas utan tillstånd från fotografen