Fullkornslimpa
Sirapslimpa
Sirapslimpa

FULLKORNSLIMPA

En ny favorit hemma hos oss. Härligt god och saftig limpa som jag kom på när jag skulle göra av med lite blandade mjölpåsar som stod i skafferiet. Även mjölkpulver som blandas med vatten användes med det går lika bra med mjölk. Det här matbrödet bakar jag en gång i veckan då brödet snabbt går åt. 

4 limpor,  2 timmar,  Ugn: Varmluft 200 grader


Ingredienser

50 g jäst

7 dl vatten + 1,4 dl mjölkpulver (eller 7 dl standardmjölk)

0,5 dl brun farin

70 g rumsvarmt smör

2 tsk salt

9 dl rågsikt

1 dl ekologiskt rågmjöl

3 dl Grahamsmjöl

4 dl Manitoba Cream eller vetemjöl special

4 dl Vetemjöl special fullkorn


1 ägg till pensling


Tillvägagångssätt:


Smula ner jästen i bunken i hushållsassistenten.

Värm upp mjölken till 30 grader i en kastrull. 30 grader räcker då friktionen i bakmaskinen gör degen varm också. För varm deg skadar jästen.

Häll på lite av mjölken och lös upp jästen. Tillsätt resterande mjölk. Starta assistenten och tillsätt rågsikt, brun farin och klicka sen i smöret.

Blanda ihop alla mjölsorter i en bunke och tillsätt lite åt gången i degbunken och låt maskinen gå ca 15 min. Tillsätt saltet mot slutet av knådningen eftersom degen bildar glutentrådar lättare utan saltet. Saltet skyddar och bevarar sedan glutentrådarna.

Ta bort bunken från maskinen.  

Lägg sedan degen på ett mjölat bakbord och dela den i tre delar.

Sätt bakplåtspapper i fyra formar, lägg i degen i varsin form och täck bröden med handduk och jäs 2 timmar. Jag brukar jäsa i ugnen med bara lmapan tänd.
20 min innan brödet ska in i ugnen tas brödet ut och får fortsätta jäsa bredvid ugnen. Ställ in ugnen på 250 grader. Efter jäsningen, pensla brödet med ägg. Strö gärna lite grovt rågmjöl på brödet, det ser trevligt ut.

Ställ in brödet och sänk värmen till 200 grader. När brödet fått färg, täck med aluminiumfolie så det inte blir för bränt på ytan.

Baka tills brödet får en innertemperatur på 97 grader. Ca 35 min. Stick in termometern i slutet på bakningstiden. Ta ut bröden ur ugnen och formarna och låt dem kallna under bakduk på galler.


Skär upp och njut med bara en klick smör!

Sirapslimpa - arbeta degen i hushållsassistent
Sirapslimpa - häll ut på mjölat bakbord

OBS! Receptet på denna limpa har arbetats om. Vill du fortfarande baka den tidigare varianten så finns receptet här:


Ingredienser

50 g jäst

7 dl vatten + 1,4 dl mjölkpulver (eller 7 dl standardmjölk)

0,5 dl brun farin

70 g rumsvarmt smör

2 tsk salt

3 dl rågsikt

2 dl ekologiskt rågmjöl

4 dl Grahamsmjöl

4 dl Manitoba Cream eller vetemjöl special

3 dl Vetemjöl special fullkorn

Sirapslimpa - smörj formarna med olja
Sirapslimpa - jäs i formar