Ett av julbordets måsten. Den otroligt goda Ria Wägnerkakan eller Ria Wägnerbrödet har alltid stått på vårt julbord, troligtvis sedan 60-talet.
Brödet är ett julkryddat matbröd gjort med bikarbonat och antingen lingon eller apelsinmarmelad beroende på tycke och smak. Brödet är mycket lättlagat.
Alla ingredienser rörs ihop, fylls i en form och sen bara in i ugnen.
Serveras med smör och kanske en god cheddarost.
1 bröd, ca 40 min i ugn, Ugn: Varmluft 180 grader
Ingredienser
2,5 dl (160g) rågsikt
3 dl (190g) vetemjöl
1,5 tsk bikarbonatpulver
1/4 tsk ingefära
1/2 tsk malda nejlikor
2 dl (240g) mörk sirap
2 dl (110g) mjölk
Ca 1 dl (110g) lingonsylt eller apelsinmarmelad
Tillvägagångssätt:
Blanda alla ingredienser i en bunke. Vispning behövs inte.
Smörj en avlång form (ca 11x28 cm) och mjöla eller ströbröda insidans kanter.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Känn en efter med en sticka att brödet är klart och inte kladdigt.
Låt vila och servera sedan på julbordet med smör och kanske lite cheddarost.
Fotnot:
Vi har alltid kallat detta bröd för Ria Wägnerkaka och därför antar jag att det är hon som är upphovsman/kvinna till detta bröd. Det går säkert under många andra namn också.
Om Ria Wägner
Ria Wägner (1914-1999) var en svensk författare, tidningsredaktör och TV-personlighet och blev på 50-talet en av de första riktigt stora TV-kändisarna. Hennes TV program Hemma med Ria blev väldigt populärt. Idag skulle hon nog kallats en influencer. Hennes signum var vinkningen med en bakåtvänd hand. Något hon snappade upp när hon studerade i Italien. Hon har skrivit många kok- och bakböcker såsom: