Ria Wägnerkaka
Sirapslimpa
Sirapslimpa

RIA WÄGNER KAKA
 JULBRÖD

Ett av julbordets måsten. Den otroligt goda Ria Wägnerkakan eller Ria Wägnerbrödet har alltid stått på vårt julbord, troligtvis sedan 60-talet.

Brödet är ett julkryddat matbröd gjort med bikarbonat och antingen lingon eller apelsinmarmelad beroende på tycke och smak. Brödet är mycket lättlagat.

Alla ingredienser rörs ihop, fylls i en form och sen bara in i ugnen.
Serveras med smör och kanske en god cheddarost. 

1 bröd, ca 40 min i ugn,  Ugn: Varmluft 180 grader


Ingredienser


2,5 dl (160g) rågsikt

3 dl (190g) vetemjöl

1,5 tsk bikarbonatpulver

1/4 tsk ingefära

1/2 tsk malda nejlikor

2 dl (240g) mörk sirap 

2 dl (110g) mjölk

Ca 1 dl (110g) lingonsylt eller apelsinmarmelad




Tillvägagångssätt:


Blanda alla ingredienser i en bunke. Vispning behövs inte.
Smörj en avlång form (ca 11x28 cm) och mjöla eller ströbröda insidans kanter.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Känn en efter med en sticka att brödet är klart och inte kladdigt.
Låt vila och servera sedan på julbordet med smör och kanske lite cheddarost. 


Fotnot:

Vi har alltid kallat detta bröd för Ria Wägnerkaka och därför antar jag att det är hon som är upphovsman/kvinna till detta bröd. Det går säkert under många andra namn också.


Om Ria Wägner

Ria Wägner (1914-1999) var en svensk författare, tidningsredaktör och TV-personlighet och blev på 50-talet en av de första riktigt stora TV-kändisarna. Hennes TV program Hemma med Ria blev väldigt populärt. Idag skulle hon nog kallats en influencer. Hennes signum var vinkningen med en bakåtvänd hand. Något hon snappade upp när hon studerade i Italien. Hon har skrivit många kok- och bakböcker såsom:

  • Glad och hungrig eller Jag tar vad jag har
  • Dubbel matglädje
  • Gott och skönt med spaghetti och makaroner
  • Häpen och hungrig
  • Med Ria vid TV-spisen
Sirapslimpa - arbeta degen i hushållsassistent
Sirapslimpa - smörj formarna med olja
Sirapslimpa - häll ut på mjölat bakbord
Sirapslimpa - jäs i formar