Sirapslimpa
Sirapslimpa
Sirapslimpa

SIRAPSLIMPA

En härligt god och saftig limpa med brödsirap som jag bakar så ofta jag kan och som alltid serveras till frukostbordet här hemma. 

3 limpor,  2 timmar,  Ugn: Varmluft 190 grader


Ingredienser

50 g jäst

5 dl standardmjölk

1,5 dl brödsirap

3 tsk salt

6 dl rågsikt

7,5 dl Manitoba Cream eller vetemjöl special

100 g smör, rumstempererat


1 ägg till pensling


Tillvägagångssätt:


Smula ner jästen i bunken i hushållsassistenten.

Värm upp mjölken till 37 grader i en kastrull, fingervarmt.

Häll på lite av mjölken och lös upp jästen. Tillsätt resterande mjölk. Starta assistenten och tillsätt rågsikt, sirap och klicka sen i smöret.

Tillsätt vetemjölet lite åt gången och låt maskinen gå ca 15 min. Tillsätt saltet mot slutet av knådningen eftersom degen bildar glutentrådar lättare utan saltet. Saltet skyddar och bevarar sedan glutentrådarna.

Ta bort bunken från maskinen och strö över lite mjöl och täck med en handduk. Låt jäsa 45 min.

Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela den i tre delar.

Smörj degformar med olja och lägg en degbit i varje, täck bröden med handduk och jäs 35 min. Ställ in ugnen på 250 grader. Efter jäsningen, pensla brödet med ägg. Strö gärna lite grovt rågmjöl på brödet, det ser trevligt ut.

Ställ in brödet och sänk värmen till 200 grader.

Baka tills brödet får en innertemperatur på 97 grader. Ca 35 min. Stick in termometern i slutet på bakningstiden. Ta ut bröden ur ugnen och formarna och låt dem kallna under bakduk på galler.


Skär upp och njut med bara en klick smör!

Sirapslimpa - arbeta degen i hushållsassistent
Sirapslimpa - häll ut på mjölat bakbord
Sirapslimpa - smörj formarna med olja
Sirapslimpa - jäs i formar